Els calçots: boníssims per nosaltres, molt perillosos pels nostres gossos i gats

Estem en plena època de celebrar les anomenades “Calçotades”. Durant aquestes festes es mengen molts calçots però alerta, aquesta hortalissa tan apreciada en la nostra gastronomia pot arribar a ser tòxica pels nostres gossos i gats.


Per què els calçots són un perill per les nostres mascotes?

Els calçots són un tipus de ceba que juntament amb els alls pertanyen a la família de les liliàcies. Molts dels membres d’aquesta família poden resultar tòxics i fins i tot letals per molts animals domèstics (gossos, gats, vaques, cabres, ovelles o cavalls) ja que són riques amb tiosulfats. Aquest component en els animals domèstics oxida els glòbuls vermells de manera que es trenquen. Els glòbuls vermells són els responsables de transportar l’oxigen pel nostre cos de tal manera que, al ser destruïts els teixits interns no reben suficient oxigen. Aquest procés s’anomena anèmia hemolítica. L’anèmia hemolítica pot arribar a tenir efectes molt perjudicials per l’animal que en casos més extrems li poden causar la mort. La dosis necessària perquè els nostres gossos i gats s’intoxiquin és molt baixa. Només 15-30gr/kg en gossos i 5gr/kg en gats.

 


Quins són els símptomes d’intoxicació per calçots?

Els símptomes d’intoxicació de calçots poden ser: anorèxia (no mengen), vòmits, mucoses pàl·lides, taquicàrdia i fins i tot orina amb sang.

 


Que hem de fer si sospitem que la nostra mascota ha menjat calçots?

En cas de sospitar que la vostra mascota hagi menjat calçots, heu d’anar ràpidament al veterinari. Els primers símptomes que solem veure són vòmits i/o diarrees. Els altres símptomes solen aparèixer de un a quatre dies posterior a la ingesta de calçots.

És molt important actuar ràpidament i iniciar el tractament de xoc. Com més aviat s’iniciï el tractament, millor pronòstic tindrem.

 


 En moltes calçotades la gent porta els gossos, però ja heu vist que a part de menjar calçots haureu d’estar alerta que ells no en provin ni un! Que nosaltres puguem afartar-nos de calçots sense problemes, no vol dir que les altres espècies animals siguin tolerants. Així dons, menteniu-los allunyats de tot tipus de ceba, igual que d’alls, cacau, xocolata, alcohol, raïm, panses o nous de Macadàmia.